Dezvoltam exercitii personalizate in functie de cerintele clientului

Intr-un Assessment Center folosim un mix al urmatoarelor instrumente

Exercitiu de grup

In exercitiile de grup, candidatii lucreaza impreuna ca o adevarata echipa pentru a rezolva o problema. Aceste exercitii masoara de obicei abilitati interpersonale, cum ar fi abilitatile de leadership de grup, lucrul in echipa, abilitatile de negociere si cele de rezolvare a problemelor in grup.
Exercitiile de grup pot imbraca diferite forme, de la discutii de grup fara lider la scenarii de rezolvare a problemelor.

Joc de rol (Role play)

Candidatii vor trebui sa isi asume un rol fictiv si ss gestioneze o anumita situatie de lucru. Prin jocul de rol, evaluatorii isi dau seama daca participantii sunt capabili sa joace rolul adecvat situatiei create. De exemplu, evaluatorii vor sa verifice daca participantul manifesta sensibilitate sau duritate in situatiile care necesita astfel de atitudini si nu daca persoana respectiva este, in general, o fire sensibila sau dura.

Studiu de caz

Acest exercitiu consta intr-o simpla discutie pe o tema la alegerea candidatului sau poate avea un caracter mai structurat, impunand o anumita tema sau mai multe si furnizand o colectie de date de fond care sa sustina prezentarea pe o tema data. De obicei, prezentarea se face in fata evaluatorilor si a celorlalti candidati – uneori, ea include un interval rezervat intrebarilor sau, mai mult, introduce o presiune suplimentara prin inregistrarea video.

Exercitiu de prezentare

Exercitiile de prezentare sunt un element comun al centrelor de evaluare. Participantii primesc, de obicei, un subiect sau pot alege in prealabil dintr-o gama de subiecte și sunt, de asemenea, informati cu privire la durata prezentarii – de obicei, aproximativ zece minute, cu cinci minute la final pentru intrebari. Evaluatorii urmaresc cat de structurata este prezentarea, daca mentin atentia auditoriului, daca folosesc instrumente suplimentare de prezentare, cum isi gestioneaza emotiile.

Gestionarea corespondentei

Un exercitiu de tip in-tray este un test de situatie, care simuleaza aspectele administrative ale unui job. Candidații vor primi un set de materiale (scrisori, rapoarte, note, regulamente, proceduri organizationale etc.) si instructiuni referitoare la sarcinile de realizat si la timpul alocat. Persoanele evaluate sunt puse in situatia de a se confrunta cu anumit volum de munca fara pregatire prealabila, fara posibilitatea de a intra in legatura cu antecesorul sau cu oricine altcineva.

Inventare si chestionare

Inventarele sau chestionarele sunt exercitii scrise care consta in liste de afirmatii prezentate fie individual, fie grupat. Persoana evaluata marcheaza afirmatia care i se potriveste cel mai bine sau, pentru fiecare afirmatie in parte, indica masura in care aceasta i se potrivește. Din aceasta categorie fac parte chestionarele de personalitate (bateria AON, DECAS, CPI, NEO-PI-R), testele cognitive, testele de limbi straine sau teste ale unor abilitati specifice job-ului.

Exemplu

Matrice de competente – exercitii

Pentru design-ul unui Centru de Evaluare/ Dezvoltare folosim cel putin doua probe pentru evaluarea fiecarei competente in parte. In plus, pentru fiecare competenta dezvoltam o lista de comportamente observabile, in baza carora vom scora performanta candidatilor.

Competente Exercitiu de grup Joc de rol Chestionar de personalitate Interviu semi structurat Exercitiu individual
Planificare si organizare X X
Motivarea subalternilor X X
Orientarea spre rezultate X X X
Delegarea sarcinilor X X
Capacitatea de decizie X X
Orientarea spre client X X X
Evaluarea si dezvoltarea subalternilor X X

Organizeaza un Centru de evaluare/ dezvoltare in organiatia ta

Servicii B2B

Antreneaza-ti abilitatile pentru un Centru de evaluare/ dezvoltare

Servicii B2C